24 AUGUSTI 15:00- 16:30

Välkommen till öppet hus - Kulturskolan

Den 24 Augusti 2023 15:00 - 16:30  är det dags för öppet hus för kulturskolan!
Kom förbi oss ute i Långbroparken och testa på instrument och prata med kulturskolans lärare.  Vill du ha mer info om Kulturskolans aktiviteter? 
Klicka på knapparna nedan

Matematikstipendium till lågstadieelev på Metapontum

Stort grattis till Ryan Hultman i 3C på Metapontum! Han har fått årets Mikael Passares stipendium som delas ut till elever som är extra duktiga i matematik.

På initiativ av Mona Labidi, lärare i lågstadiet på Metapontum, har treorna på skolan deltagit i matematiktävlingen som kallas för Kängrutävlingen. Alla elever i klassen gjorde riktigt bra insatser och Ryan Hultman var den som utmärkte sig lite extra. Han blev väldigt glad när hans lärare Mona berättade att han vunnit ett stipendium på 1000 kronor tack vare sitt resultat i tävlingen. Skolans rektor Zandra Jakobsson gratulerade Ryan när hon nåddes av den glada nyheten.

– Vi är så stolta över eleverna och lärarna för deras insatser i den här tävlingen. Stort grattis till Ryan som visat på särskilt goda kunskaper inom matematik och är därmed vinnare av Mikael Passares stipendium, säger Zandra. 

– Det är fantastiskt att skolan återigen utmärker sig på ett positivt sätt, bland annat har en av skolans lärare vunnit Kungliga Vetenskapsakademien pris för sin förmåga att väcka elevers intresse för kemi. Metapontum har under flera år också fått flertalet priser i matematiktävlingen Pangea, säger Metapontums vd Caroline Mårtensson.

Väcka intresse för matematik

Kängrutävlingen (Kangourou sans Frontières) är en internationell rörelse som årligen genomför en matematiktävling för alla intresserade elever, det är alltså inte en elittävling. Verksamheten startade i Frankrike 1994 och i år deltog cirka 500 000 elever i över 60 länder.

Ansvarig för tävlingen här i Sverige är Nationellt centrum för matematikutbildning. Målet är att väcka intresset för matematik och handlar mer om matematiska idéer och begrepp än att klara vanliga räknetal.

Stipendium för god matematikprestation

Mikael Passare (1959–2011) var professor i matematik vid Stockholms universitet. Han hade ett stort intresse för matematikundervisning på alla nivåer och var den som tog initiativ till Kängurutävlingen i Sverige.

Minnesfond till hans minne har instiftat ett stipendium för att uppmärksamma elevers goda matematikprestationer. I samband med Kängurutävlingen belönas en elev i varje tävlingsklass med 1000 kr.

2023-02-21

Prisutdelning i Pangea matematiktävling

I finalen av Pangea matematiktävling (med runt 10 000 deltagande elever från hela Sverige) utmärkte sig Grundskolan Metapontum även detta år. Sammanlagt fem av våra elever fanns listade bland de som presterade bäst i tävlingen (se Resultat 22/23 – Pangea Matematiktävling (pangea-tavling.se), däribland på andra- och tredjeplatser. Stort grattis till alla elever som kom med på listan! Dessa är Nils Gidlöf (tredjeplats i årskurs 8), Elsa Hemmingsson, Lukas Berg, Love Rabnor och Elin Björnängen (andraplats i årskurs 9).

2023-02-01

Medaljplats i distriktsfinalen av Pythagoras Quest!

Detta läsår hamnade Grundskolan Metapontum på tredje plats i distriktsfinalen av matematiktävlingen Pythagoras Quest. Under en stimulerande dag på Danderyds gymnasium presterade laget - bestående av en niondeklassare, en åttondeklassare och en sjundeklassare - på topp och upprepade därmed fjolårets bragd (även då blev det brons). 

2022-12-06

Nobeldagen

Den 6 december uppmärksammade eleverna på Metapontum Nobeldagen genom att fira i bästa Nobelfest-anda. De har gjort experiment av olika slag, lyssnat på spännande samtal med forskare från Karolinska institutet och forskarföreningen, tittat på instrument som används vid hjärnforskning och mycket mer. Under veckan blev det också Nobelmat, dukning med vita dukar och flaggor i skolmatsalen, något som eleverna sett fram emot länge. Det är kemi- och biologilärare Inga Blomqvist och rektor Caroline Mårtensson som i samarbete med Widerströmska forskarföreningens representanter Alexandra Bartes och Quynh Tran planerat skolans storslagna firande.
2022-05-09

SM-guld i schack 2022!

I april tog Metapontum silver på lågstadiet i Stockholms distriktsfinal i schack för skollag. Därmed kvalificerade sig skolan för Skollags-SM i maj. I laget spelade Sebastian från förskoleklass, samt treorna Julius, Viktor och Paul. De har alla tränat hårt de senaste veckorna, både hemma och på fritids, för att prestera så bra som möjligt i SM-finalen. Helgen 7-8 maj var det så äntligen dags för SM! Tävlingen spelades i Spånga, Stockholm. I första ronden lottades Metapontum mot ärkerivalerna Vallatorpsskolan, Täby, som vunnit flera SM-guld och var regerande mästare. Dessutom var det Vallatorpsskolan som snuvade Metapontum på guldet i Stockholms-finalen. All extra träning som Metapontum-spelarna lagt ned inför finalen lönade sig direkt. Laget chockade mästarna totalt och vann med hela 4-0! Sedan var det inget snack om saken; Metapontum var redo att ta över schacktronen. Det blev en defilering mot mål med idel vinster. Laget var så överlägset att guldet var säkrat redan före sista ronden. För säkerhets skull avslutade man med en vinst, och fick så en segermarginal på hela 5 matchpoäng. Stort grattis till Sebastian, Julius, Viktor och Paul!

Hälsar Emilia Horn, lagledare

Inga Blomqvist får pris av Kungliga Vetenskapsakademien

Vår kemi- och biologilärare Inga Blomqvist tilldelas i år Beijerstiftelsens Lärarpris till Ingvar Lindqvists minne. Beslutet fattas av Kungliga Vetenskapsakademien, som bl.a. utser Nobelpristagarna i kemi och fysik.

I prismotiveringen kan vi bland annat läsa att Inga får priset för sin "förmåga att väcka intresse, göra det svåra enkelt, och koppla kemi till ett större sammanhang. Genom sina interaktiva undervisningsmetoder och sätt att locka till spontan fördjupning, har Inga gjort kemi till en naturlig utgångspunkt för elevernas förståelse och granskning av omvärlden.”

Läs mer här.

2022-04-01

Pangeatävlingen: finalresultat

I finalen av Pangea matematiktävling utmärkte sig Grundskolan Metapontum även detta år. Med sammanlagt sju högstadieelever listade bland de som presterade bäst i tävlingen (se Resultat 21/22 – Pangea Matematiktävling (pangea-tavling.se), däribland på första-, andra- och tredjeplatser, skulle man kunna hävda att Metapontum gjorde den starkaste insatsen som skola. Stort grattis till alla elever som kom med på listan! Dessa är bl.a. Nils Gidlöf (andra plats i årskurs 7), Vilhelm Gustafsson och Love Rabnor (delad tredjeplats i årskurs 8) samt Dawid Rynkiewicz och Tea Rännar (delad förstaplats i årskurs 9).

Tredjeplats i Pythagoras Quest

I distriktsfinalen i matematiktävlingen Pythagoras Quest 2022 har Grundskolan Metapontum utmärkt sig genom att knipa en tredjeplats! Skolans tävlingslag utgjordes detta år av Dawid Rynkievicz (klass 9A), Love Rabnor (klass 8A) samt Julius Rudin (klass 8A). Stort grattis till dessa tävlande!

Minska matsvinnet!

Klass 2C har deltagit i tävlingen Resterkocken där skolor i hela landet har deltagit. I juryn sitter tre kända kockar och matkreatörer: Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson.
Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad.
Klass 2C var med i tävlingen eftersom de jobbar med temat hållbar utveckling. Tävlingsbidraget bestod av att recept samt arbetsbeskrivning skulle skrivas steg för steg med livsmedel som utgått, detta för att minska på matsvinnet. Grundskolan Metapontums klass 2C kom på sjunde plats i tävlingen som fick in över 300 bidrag!
Matematik

Tävlingen Pangea 2021/2022 avslutad: Metapontum kniper tre medaljplatser

Liksom förra året utmärker sig högstadiet i den rikstäckande Pangea Matematiktävling: klass 9A kom på delad förstaplats i kategorin Bästa klass för niondeklassare, medan klass 8A och klass 7B kom på andra plats i sina respektive årskurser.

Författarbesök!

Magnus Nordin

Den 26 november fick våra åttor ett inspirerande författarbesök av Magnus Nordin, en prisbelönt ungdomsförfattare med skräckgenren som specialitet (2003 nominerades hans bok Prinsessan och mördaren till Augustpriset). Magnus pratade om sitt författarskap och svarade på elevernas vetgiriga frågor om berättelser, språk och skrivtips.

Många pärlor små ...

Idén till denna fantastiskt härliga tavla har sin inspiration från när en av våra fritidslärare, Taja, sommaren 2019 befann sig ute på Arlanda och fick se ett motiv av Sigtuna gjort av pärlor. Hon tog med sig idén tillbaka till skolan och satte igång hösten 2019. Olika förslag bollades kollegor emellan och landade slutligen i att det skulle vara en bild på vår fina skola och sattes igång med elever från åk 4. Efterhand anslöt även elever från åk 2, 3 och 5 som ville vara med och bidra. Det har pärlats på morgonfritids, skolraster och under eftermiddagar. T o m en lördag har det varit föräldrar och syskon här och hjälpt till innan covid slog till. Nu ca 1,5 år senare är 218 700 st pärlor lagda på 243 pärlplattor. Tavlan mäter 405 x 135 cm och pryder nu vår matsal. Tack alla som varit med och bidragit med tid och tålamod!
Som en bonus: nedan ser ni några filmer som elever skapat på fritids!

Forskningsprojekt om adaptiva tester

Grundskolan Metapontum har under 2021 förmånen att delta i ett forskningsprojekt i samarbete med det brittiska företaget Meliometrics, som drivs av forskare verksamma vid London School of Economics och Oxfords universitet. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) skapas - utifrån en uppgiftspool - "skräddarsydda matteprov" som anpassar sig till den enskilda eleven under provets gång. Förhoppningen är att detta leder till både stora tidsbesparingar och mer precisa kunskapsbedömningar än vad som vanligtvis fås genom traditionellt upplagda prov.
Våra två förstelärare i matematik kommer att bidra med författandet av matematikuppgifter; i gengäld kommer skolan att på sikt kunna använda och utvärdera de adaptiva tester för alla stadier som nu är under konstruktion.
2021-05-28

Tävlingen Pangea avslutad: Metapontum på förstaplats

Tidigare i år genomförde hela högstadiet den rikstäckande Pangea Matematiktävling - och klass 8A kom på första plats i kategorin Bästa klass för just åttondeklassare! Det blev firande med välförtjänt tårta, i väntan på finalen i den individuella tävlingen senare i vår.
Även klass 7A gjorde en fantastisk insats och kom på andra plats i tävlingen för sjundeklassare.
UPPDATERING 28/5: Finalresultaten har, efter att ett fel i rättningen uppdagades, korrigerats. Vi gratulerar Dawid Rynkiewicz till en FÖRSTAPLATS i årskurs 8, samt Love Rabnor till en tredjeplats i årskurs 7. Värda att omnämna i år 8-kategorin är även Tea Rännar (plats 9), Matilda Zetterlund (plats 12) och Hannah Löfgren (plats 13). I år 7-kategorin har vi Elm Sellberg (plats 8) samt Vilhelm Gustafsson (plats 9).

Metapontum i topp

Överlag utmärks Grundskolan Metapontum av höga studieresultat, vilket denna genomgång i lokaltidningen "Mitt i" visar.